Makaleler

Nurse showing a teddy bear to child

Sizin sorularınızla öncesi ve sonrasıyla SÜNNET

Sünnet için doğru yaş kaçtır?
Psikologlar, Psikiyatristler ve Tıp Doktorları 2 ile 4 yaş arası sünnetin çocuğun psikolojisi üzerindeki olumsuz etkileri konusunda hem fikir. Anne karnında gelişimini ve haftasını tamamlamış, sağlıklı doğumu gerçekleşmiş bir bebek için doğumdan 3 gün sonraki en yakın zaman iyileşme hızı ve psikolojik farkındalık açısından en uygun zaman olarak gösteriliyor.
Uzmanlar, bir yaşına kadar yapılamamış sünnet ameliyatlı içinse 5 yaşına kadar beklemenin daha doğru ve risksiz olduğu görüşünde. İki ve dört yaşları çocuğun cinsel organının hareketlerini, uyarıldığını, büyüdüğünü kısacası cinsel kimliğini keşfettiği bir dönem olduğu için bu aralıkta yapılacak bir operasyon psikolojik etkiler yaratabiliyor. Bu dönemde kesinlikle yapılmasını önermeyen uzmanlar her çocuğun gelişimi farklılıklar gösterebileceğinden yola çıkarak sünnet ameliyatının bu dönemden uzak ve güvenli görünen yaşlarda yapılmasını öneriyorlar.
Altı-Sekiz yaş arası dönem güvenli yıllar olarak gösteriliyor.
Ergenliğe girilmeden bu ameliyatın yapılmış olması gerekiyor.

Sünnet için doğru zamanı sadece yaş ile mi anlayabiliriz?
Uzmanlar tarafından uygun görünen yaş aralıklarının yanında her çocuğun gelişim sürecinin farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca sünnet, çocuğunuz kritik yaş dönemlerinde olmasa da, baba ile yoğun çatışmanın var olduğu dönemler ile çakışmamalıdır.

Sünnet öncesi yapılacak hazırlık neleri kapsamalıdır?
Anne-babaları çocuğunun elindeki bir çizik bile endişelendirirken sünnet ameliyatı fikri bile kaygı yaratabilmektedir. Çocuğa bu durum açıklanmadan anne-baba gerekli araştırma ve karar süresini geçirmelidir. Anne-baba çocuğa anlatmadan önce sünnetin zamanı, yeri ve şekline dair ayrıntılı bilgiye ulaşmış ve seçimini yapmış olmalı. Anne ve baba ne kadar güçlü ve soğukkanlı kalabilirse bu çocuğa da yansıyacaktır. Güven duygusu ve rahatlatıcı telkinleri anne-babasından alacak çocuk için anne ve babanın rahatlığı son derece önemlidir.
Bebeklik döneminden sonra kaç yaşta olursa olsun çocuğa yapılacak işleme dair bir hazırlık yapılması gerekir. Yapılacak açıklama çocuğun yaşı ile bağlantılı olmalı ve olabildiğinde doğru bilgi içermelidir. Çocukların ilk akıllarına gelen “Neden?” sorusudur. Bu gerçekten içi dolu bir tanımda çocukla paylaşılması gereken bir konudur.

2-3 yaşlarındaki çocuğuma sünneti nasıl anlatmalıyım?
2-3 Yaşında, sağlıksal sebeplerden dolayı sünnetin kararlaştırıldığı veya herhangi bir uyarı olmadığı için gerçekleştiği durumlarda olası etkileri engelleyebilmek için bir psikolojik destek almak çok önemlidir. Risk içeren yaş döneminde olsa dahi doğru yönetilen süreçlerde etkilerin minimize edilebildiği ve hatta sıfırlanabildiğini gösteren takipler bulunmaktadır.
“Doktor abin/ablan pipinin ucundaki kirlenen yerleri bir pamukla temizleyecek ve iyileştirici kremler sürecek.

Sünnetle ilgili espiriler yapılması bu olayı daha kolay algılamasına sebep olur mu?
Çocuk kaç yaşında olursa olsun “kesecekler, adam olacaksın, keserim pipini” gibi yetişkinler arasında “espiri !” adı altında geçen konuşmalar yapılmamalıdır. Bu konuşmalar çocuğun durumu küçümsemesi veya gururlanmasına değil sanıldığının aksine cezalandırılacağına dair bir inanç ve korku geliştirmesine sebep olmaktadır.

“Pipin kesilecek” sözünü duyan ve bunu soran çocuğuma nasıl bir açıklama yapmalıyım?
“Evet nasıl ki tırnaklarımızı, saçlarımızı kesiyoruz ama ine uzuyor ve daha güçlü oluyor, sadece bir seferlik pipinin ucundaki deri birazcık alınacak. Doktor abi/ablanın vereceği ağrı önleyici ve iyileştirici kremlerle, aynı tırnağında, saçında hiç bir şey hissetmediğin gibi onda da çok bir acı duymayacaksın.

5 Yaşında bir çocuk için genel anestezi mi yoksa lokal anestezi mi daha uygun olur?
Ameliyat söz konusu olduğunda fiziksel ağrıdan ziyade ortama, hazırlıklara, kana dair de korku ve psikolojik ağrı oluşabilmektedir. Bu etkiler değerlendirildiğinde küçük dozda anestezinin lokal anesteziye göre daha az travmatik olacağı söylenebilir.

Hastanedeki bekleme süresinde çocuğumuz için neler yapabiliriz?
Ameliyat saati gelene kadar sünnete odaklanmak yerine aklını dağıtabilecek hikayeler anlatabilir, rahatlatıcı müzik dinletebilirsiniz. Çok sevdiği bir oyuncağını yanında götürebilirsiniz. Seviyorsa resim çizdirebilirsiniz. “Canın yanmayacak” demek yerine iğne acısını daha az hissetmemesi için teknikler öğretebilirsiniz (Derin ve doğru nefes alma gibi).

Çocuğumun sünnet ameliyatı ile ilgili sorduğu sorular karşısında ne yapmalıyım?
Hazırlıklı olduğunuz sorular karşısında doğru cevaplar verip, soruyu istediğiniz yöne çekmeye çalışın. “Canım acıyacak mı?” sorusu karşısında “İşlem öncesinde sana yapacakları iğne daha önce yaptırdığımız iğneler kadar canını yakabilir. Ama doğru nefes alıp vererek bunun acısını hafifletmeyi başarabiliriz. Ayrıca bu iğne senin sonrası için canının yanmamasını sağlayacak ağrı kesiciler de içereceği için rahat edeceksin.”
Cevabını bilmediğiniz soruları cevaplamaya çalışmayın. Doktora birlikte sorup öğrenebileceğinizi söyleyin.

Sünnet ameliyatı sonrasındaki süreçte bizi neler bekliyor?
Çocuğunuz ayıldığı zaman çok bir ağrı hissetmeyecektir. İlk idrarını yapma anına kadar bu rahatlığı devam edecektir. İlk idrar damlasında yakarlığı hissetmesiyle tuvalete gitmekten kaçınabilir. Yine nefes tekniğini uygulatabilirsiniz. Korkusu çok fazla ise bir korku merdiveni oluşturup en kolay yapabileceği basamaktan başlayabilirsiniz. Babasının, arkadaşlarının sünnet anılarını dinlemek rahatlatıcı olabilir. Sünnet sonrası organını beğenmeyebilir, “beni neden sünnet ettirdiniz, sizden nefret ediyorum” tepkileri çok olağan ve normaldir. Duygularını ifade etmesi engellenmemelidir. Sünnet i.in dini açıklamalardan ziyade sağlık için gerekliğine yönelik açıklamalar yapabilirsiniz. Tüm erkeklerin ve sınıftaki tüm arkadaşlarının sünnet olduğunu, kendini onlardan biri gibi hissedebileceğini söyleyebilirsiniz.
Penisin iyileşme dönemlerini gösteren birkaç fotoğrafla şuan bir kızarıklık olduğunu ama aynı elindeki yara gibi penisinde kremlerini sürüp iyileşmesiyle hiçbir acı hissetmeyeceğini anlatabilirsiniz.
Hastane sürecinde yaşadıklarına dair bir travma, korku veya benlik algısına dair bir sorun gözlemlemeniz durumunda bir çocuk psikoloğundan yardım alın.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim Programı

Önceki Duyurularımız Çocuklarda Sosyal-Duygusal Beceri Geliştirme  SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim …

Film Analizi

Önceki Duyurularımız Film Analizi İçimizdeki Yabani Hikayeler 1 Sosyal Medya Kullanımı ve Online İtibarınız Film …

Filial Terapi

Filial Terapi Filial Terapi Filial Terapi (Anne Çocuk İlişki Güçlendirme Programı ) Filial Terapi grup oturumlarına …