Makaleler

zeka testi, wisc-4 mayıspsikoloji1

Zekâ Testi Nedir, Ne zaman ve Kimler Tarafından Uygulanabilmektedir?

Zeka Testi Nedir?
Wisc-4, Türkiye’de uygulanan en kapsamlı, güvenilir ve geçerli zeka testi olarak kabul edilmektedir.
Ortalama zeka puanı 100 olarak kabul edilip 130’un üzeri üstün zeka, 70’in altı geri zeka olarak sınıflandırılır. Zekâ Testleri IQ Puanın ve zeka sınıflandırmasının yanında zeka işleyişine dair pek çok objektif ve gözleme dayalı bilgiyi bize sunar. Zeka testleri sayesinde zihin işleyişi bilimsel değerlerle ölçülebilmektedir. Bu ölçüm bazen psikoterapiye hız kazandırmak bazen de zeka seviyesine uygun yönlendirme sağlanabilmek için kullanılır.

Zekâ Testlerine Neden İhtiyaç Duyulur?
Kapsamlı bir Zekâ Testi ile sadece çocuğun zeka aralığını ölçmekle kalmaz bilişsel alanın işleyişine ve bu işleyişten ortaya çıkabilecek sorunlara dair fikir sahibi de olabiliyoruz. Çocuğumuzda şüphelendiğimiz Dikkat Eksikliği, Öğrenme Güçlükleri, Planlama, Dürtüsellik, Zaman Baskısı altında çalışabilme kapasitesine dair birçok objektif bilgiye ulaşabilmekteyiz. Bunun yanında; Kısa Süreli, Uzun Süreli Hafıza, Dikkat, Sözel Beceriler, Görsel Mekansal Beceriler gibi temel değerlendirme alanları bulunmaktadır. Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği, İşlemleme Hızı gibi birçok bilgiye ulaşarak çocuğun güçlü ve zayıf yanlarına dair potansiyelini ortaya koyan kapsamlı bir zihin haritası ortaya koyabiliyoruz.

Çocuğuma Ne Zaman Zekâ Testi Uygulatmalıyım?
İlkokula başlanmasıyla çocuğun yedi yaşına kadar fark edilememiş veya göz ardı edilmiş akademik ve davranışsal zorlanmaları gün yüzüne çıkar. Çocuğun elinde olmayan, kendiliğinden düzelemeyecek zorlanmaları baş gösterir. Uygulanan zeka testinin ardından ailenin bilinçlenmesi, çocuğa özel psikoeğitim ve bazı durum ve seviyelerde ilaç kullanımı ile
Tedavi sağlanabilmektedir. Çocukta görünen Davranım Bozukluğu, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Özgül Öğrenme Güçlükleri, Akademik Zorlanma, Sosyal-Duygusal Problemler, Sınav ve Performans Kaygısı gibi birçok sorunun kaynağının araştırılması için zeka testi tanı ve tedavi öncesi bir tetkik olarak kullanılmaktadır.

WISC-R ile WISC-IV arasında ne gibi Farklar Vardır?
1974 yıllarında geliştirilmiş olan Wisc-r Zekâ Testi, eskimiş norm tablolarına rağmen daha düne (Eylül/2016) kadar Türkiye’de kullanılabilen en geçerli zekâ testi olma özelliğini korumaktaydı. Günümüze uygun olmayan norm tabloları sebebiyle çocukları akran skalasında bir yere koyarken şişirilmiş zekâ puanları yaratmaktaydı.
2013 yılında Wisc-4 Zekâ Testinin Türkiye için geçerlilik ve güvenirlilik çalışmalarının tamamlanmasıyla eğitim ve sertifikasyon çalışmaları başlamıştı. Ön görülenden daha uzun süren çalışmalar nedeniyle 2016 Eylül ayından itibaren yasal olarak uygulanmaya, puanlanmaya ve yorumlanmaya başlanabilmiştir. Bu sayede zeka değerlendirmesinin daha güvenilir ve objektif olması söz konusu olmuştur.

Zekâ Testleri / Wisc-4 Kimler Tarafından Uygulanabilir?
Wisc-4, sadece Türk Psikologlar Derneği tarafından eğitimlerini tamamlamış psikologlar tarafından uygulanmaktadır. Uygulanan zeka testi ardından aile ve uzman raporları olmak üzere iki farklı rapor hazırlanmaktadır. Düzenlenen Aile raporunda çocuğun zeka puanının aile ile paylaşılması gereksiz olduğu kadar etik de değildir. Aileye çocuğun normal, parlak, üstün gibi hangi zekâ grubunda yer aldığı ve bilişsel kapasitesine, güçlü ve zayıf yönlerine dair detaylı açıklamalar barındıran bir rapor verilmektedir. Çocuğun takibinde yönlendirme yapan veya bundan sonraki süreçte devreye girecek olan psikiyatrist veya okul rehber öğretmenleri için uzman raporu hazırlanır. Hazırlanan iki raporda da uygulayıcının yetkinliğini ortaya koyan sertifika numarası yer almalıdır.

Wisc-4’ün uygulama izinleri çıktığı andan itibaren Mayıs Psikoloji Merkezi’nde uygulanmaya başlamıştır.

Diğer tüm sorularınız ve test randevusu almak için;
05327050100 nolu telefon dan bize ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim Programı

Önceki Duyurularımız Çocuklarda Sosyal-Duygusal Beceri Geliştirme  SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim …

Film Analizi

Önceki Duyurularımız Film Analizi İçimizdeki Yabani Hikayeler 1 Sosyal Medya Kullanımı ve Online İtibarınız Film …

Filial Terapi

Filial Terapi Filial Terapi Filial Terapi (Anne Çocuk İlişki Güçlendirme Programı ) Filial Terapi grup oturumlarına …