Makaleler

okb22

Zihnin Size Oyunu: Takıntılar

Zihnin Size Oyunu: Takıntılar

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

 

Kişinin kontrolü dışında zihne gelen ve takılan, rahatsız edici takıntılı düşünceler obsesyon olarak adlandırılmaktadır. Bu rahatsız edici takıntılı düşüncelerden kaçınmak ve bir rahatlama sağlamak için zorlantı denilen kompulsiyonlar ortaya çıkar.

 

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) olarak tanılanan bu psikolojik rahatsızlıkta kişi işlevsiz olduğunu bildiği halde kafasındaki düşüncelerden ve onları denetlemek adına geliştirdiği davranış ve kaçınmalardan kendini alıkoyamaz. Bunun sonucunda işlevsellik kaybı, aile ve arkadaş ilişkilerinde bozulma, iş hayatında sorunlar, depresyon ve genelleşmiş kaygılar ortaya çıkmaktadır.

 

Takıntı hastalığı aklı dengeyi ve gerçeklik algısını bozmadığı için dışarıdan bakan bir kişinin kişiye dair bu rahatsızlığı fark etmesi zordur. Ancak bu durumu yaşayan kişi, zihnindeki düşünceler ve bu düşüncelerden duyduğu rahatsızlığı bastırmak adına çıkan davranışlardan dayanılmaz bir acı duymaktadır. Obsesyon ve kompulsiyonlar tedavi edilmediği durumda kişinin hayatında giderek daha fazla yer kaplar ve kişiyi esiri eder.

 

Yaşanan Stres Dönemleri Obsesyonları Tetikliyor

 

Genetik ve Çevresel Faktörlerin etkili olduğu Obsesif Kompulsif Bozukluk, aile içi çatışmalar, hamilelik, doğum gibi stresin artış gösterdiği dönemlerde tetiklenerek başlayabiliyor. Yaşanan stres faktörlerine savunma olarak, kaçınma ve kontrol kurma çabası ile zihin sürekli düşünceler, ayrıntılar ve kurallar ile meşgul edilir.

 

Tedavi Yaklaşımları

 

Obsesyon ve Kompulsiyonların tedavi sürecinde sabır ve kararlılık önemli bir yer tutuyor. Terapi sürecinde kişiden tekrar tekrar yapmakta olduğu davranışları bırakması ve yapamadığı bazı şeyleri yapmaya çalışması istenirken, bunun yaratacağı kaygı durumu ile başa çıkabilecek şekilde danışanın güç kazanması psikoterapinin ilk aşamasını oluşturur. İkinci aşamada Bilişsel Davranışçı Terapi Tekniği ile kişinin obsesyon veya kompulsiyonları değil bunları yaratan inanç ve tutumları ele alınmaktadır. Süreç içinde Farmakolojik ve Psikoterapötik destek ile kişinin tam anlamı ile tedavi olması mümkün.

 

Mayıs Psikoloji

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim Programı

Önceki Duyurularımız Çocuklarda Sosyal-Duygusal Beceri Geliştirme  SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim …

Film Analizi

Önceki Duyurularımız Film Analizi İçimizdeki Yabani Hikayeler 1 Sosyal Medya Kullanımı ve Online İtibarınız Film …

Filial Terapi

Filial Terapi Filial Terapi Filial Terapi (Anne Çocuk İlişki Güçlendirme Programı ) Filial Terapi grup oturumlarına …