Makaleler

Sosyal fobi; kişinin, tanımadıklarının çoğunluğu oluşturduğu ortamlardan duyduğu rahatsızlık ve kaçınma isteği ile birleşen kaygı durumudur.

Sosyal Fobi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi; kişinin, tanımadıklarının çoğunluğu oluşturduğu ortamlardan duyduğu rahatsızlık ve kaçınma isteği ile birleşen kaygı durumudur. Duyulan bu rahatsızlığa heyecan, el titremesi, yüz kızarması,  tüm gözlerin onda olduğu ve eleştirileceği, mahcup olacağı düşünceleri eşlik eder. Sosyal fobisi olan bir kişi sosyal ortamlara girmekten kaçınır. Girmek zorunda kaldığı durumlarda ise kendini olabildiğince gizlemeye çalışır. Örneğin; sosyal fobisi olan bir kişi katıldığı bir davete asla yalnız gitmez. Davette dikkatleri üzerine çekmeyecek şekilde kılık, kıyafet seçimine dikkat eder. Her hangi bir konuda fikir ortaya atmaz ve yanında biri yokken içki masasına dair yürüyemez. Yaşadığı utanma ve çekinme duygularının grup tarafından algılanabileceğinden korkar. Sosyal fobisi olan bir kişi bununla başa çıkmak ve gizleyebilmek için çevresini iyi organize etmeyi öğrenir ve sosyal fobisini kimsenin gözüne batmayacak bir duruma taşıyabilir.

Sosyal Fobi’nin Altında Yatan Nedenler?

Klinik pratikte sosyal fobinin erken çocukluk deneyimleri ile bağlantılı olduğunu görmekteyiz. Bunun yanında kişinin ebeveynlerinden aldığı şemalar, sunulan fırsatlar ve kişilik özellikleri de belirleyici olmaktadır. Mükemmeliyetçi ve kontrolcü kişilik yapıları sosyal çekingenlik ve sosyal fobilere neden olabiliyor.

Sosyal Fobi Nelere Sebep Olur?

Sosyal fobi müdahale edilmediği durumlarda kişi giderek kendi kabuğuna çekilir veya istenmeyen, zorunlu bağımlılıklarla bu zorluğu aşmaya çalışır. Kişinin özel, okul ve iş hayatının etkilendiği durumlarda yaşam kalitesi düşer, kendini gerçekleştirmekte zorlanır ve akabinde düşük benlik algısı ve depresyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

 

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Toplumda kadından beklenen evinde oturmak, eşi ve çocukları ile ilgilenmek, söz almamak, fikir üretmemek gibi normlar varken sosyal fobi vakalarının tamamı karşımıza çıkmaz. Bu nedenle toplumda görülme sıklığı için verilen yüzdelik %2-13 arasındadır. Tüm bu sebeplerden dolayı, bunu bir sorun olarak algılayan ve tedavi için yol arayan kişi sayısı da düşünülenden azdır. Sosyal fobiyi yenme yolundaki ilk adım bunu kabullenmek ve sorun olarak görmek olmalıdır.

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobi rahatsızlığı ile başvuruda bulunan kişinin genel değerlendirmesi ile bir durum tespiti yapılır. Tedavi planlanırken, psikoterapi öncelikli müdahale yöntemi olarak düşünülüp, gerekli durumlarda farmakolojik yöntem desteğine başvurulabilir. Tedavide erken çocukluk yıllarını, anne-baba ile olan ilişkilerini kapsayan detaylı öykü alma ilk aşamadır. Sosyal fobinin ne zaman şekillendiğine inmek önemlidir. Sosyal fobiye sebep olmuş yaşam olaylarının ve faktörlerin tespit edilmesi terapi planlanmadan önceki aşamadır. Tedavi sürecinde kişinin olumsuz, travmatik deneyimlerinin ve yanlış, çarpıtılmış bilişlerinin, inançlarının aşılarak sosyal fobinin kaybolması hedeflenir.

Mayıs Psikoloji Ekibi

 

 

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim Programı

Önceki Duyurularımız Çocuklarda Sosyal-Duygusal Beceri Geliştirme  SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim …

Film Analizi

Önceki Duyurularımız Film Analizi İçimizdeki Yabani Hikayeler 1 Sosyal Medya Kullanımı ve Online İtibarınız Film …

Filial Terapi

Filial Terapi Filial Terapi Filial Terapi (Anne Çocuk İlişki Güçlendirme Programı ) Filial Terapi grup oturumlarına …