Makaleler

ilişki yatırım ister

İlişkinizi Geliştirin

Sadece fitnes ve diet programlarının takip edilmesi zorunlu kuralları yoktur. Romantik ve mutlu ilişkilerinde kuralları vardır.

İlişkiniz istediğiniz kadar zengin mi?

Daha güçlü ve tatmin edici olabilir mi?

İlişkinizi olabilecek en üst noktaya taşımak veya yıllarla birlikte etkisini kaybetmemesi için yapmanız gerekenler neler?

Psychology Today yayınladığı bir makalesinde yapılan araştırmalar ışığında size ilişkiniz için atılacak adımların bir listesi çıkardı.

Her amaç çaba gerektirir. İlişkiniz için çaba göstermeye hazırsanız işte bunun yolları.

1- Finansal konular hakkında tartışmayı bırakın

Araştırmalar evli çiftleri boşanmaya götüren sebeplerin başında finansal konuların yer aldığını gösteriyor. Maddi harcamalar konusundaki fikir ayrılıkları uyum güçlüklerinin başını çekiyor. Evliliğin sınavlarından biri maddi konulardaki fikir ayrılıklarını dile getirme ve çözüme ulaştırma yönteminiz. (Dew, Britt, & Huston, 2012).

2Onu düşündüğünüzü gösteren jestler yapın

Küçük eforlarla hazırladığınız süprizler ilişkinizin yenilenmesini sağlıyor ve heyecanını artırıyor. Araştırmalar erkek veya kadın fark etmeksizin partnerinizin sizin için zaman ayırıp sizin yerinize düşündüğü durumları görmenin sevgi deponuzu doldurduğunu gösteriyor. (Algoe et al., 2012).

3İlişkiniz için çalışın

Evinizi temizliyor, arabanızın yağını değiştiriyorsunuz, diş doktoru kontrollerinizi yapıyorsunuz peki ya ilişkinizin temel sağlığı için neler yapıyorsunuz? İlişkinin düzenli ve sürekli ilginize ihtiyacı olduğunu yıllar geçse de unutmamanız gerekiyor.

4- Daha fazla konuşup daha fazla dinleyin

Konuşmak için zaman ayırabilmek her zaman kolay değildir. Özellikle şehir temposunda herkes yoğun ve meşgul olabiliyor. Ancak evlilik ve çift terapilerini yapılandırmak için girilen araştırmalar, daha fazla konuşup, dinleyerek ilişkinin geliştirilip tatmin edici noktaya gelebildiğini gösteriyor. (Hendrick, 1981, Litzinger & Gordon, 2005). Hafta en az bir kez sadece partneriniz ve size ait olacak bir gün ve saat belirleyerek işe başlayın.

5- Meditasyon yapın

Meditasyon yaparak sadece kan basıncınızı dengeleyip, sakinleşmek dışında yararlar da sağlayabilirsiniz. Günün yorgunluğunu ve stresinizi en yakınızdaki kişiye aktarmanız kadar doğal bir şey yok. Meditasyon gibi rahatlama teknikleri ile partnerinizi ve ilişkinizi yormadan bunu yapmak mümkün.

6- Yeni bir şeyler deneyin

Partnerinizle bir süredir birlikte iseniz artık bazı şeyler monotonlaşmaya başlamış olabilir. Monotonluk sıkıcıdır ve heyecanı yok eder. Oysaki ilişki hangi evresinde olursa olsun heyecan ister. Partnerinizle yeni bir şeyler denemeniz ilişkinizin tutku ve tatmin düzeyini artırabilir. (Aron et al., 2000) partnerinizle birlikte bir araba yolculuğuna çıkmayı, dans kursuna yazılmayı düşünebilirsiniz.

7Onun yanındayken telefonu bırakın

Telefonunuzdan gelen uyarı mesajları zihninizi çeliyor mu? Partnerinizin yanında dahi aklınız sürekli telefonunuzdaki uygulamalarda mı oluyor? Anı yaşamanıza engel olan uygulamalar sizin yoğunlaşmanızı ve kendinizi vermenizi engelliyor. Bu karşı taraf için küçümseme, önemsenmeme olarak yorumlanabilir ve bir süre sonra o da buna uyum sağlamaya başlar, bir başka deyişle yanınızda iken aynı silahı size karşı kullanmayı alışkanlık haline getirir. Bu da kal (Roberts & David, 2016).

8Rica Edin

Evlilik ve ilişkilerin süresi ve kalitesini uzatmak üzere yapılan araştırma ve incelemelerden bir diğeri de partnerinize rica etmenin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. (Fincham & Beach, 2014) Daha az samimi olduğumuz bir insana karşı gösterdiğimiz nezaket davranışlarını eşimize karşı da göstermek istediğimiz sonuca karşımızdakini kırmadan ve kendimizi yormadan ulaşmak konusunda işimizi kolaylaştırıyor.

9- Daha fazla gülün

Çiftlerin gülerek zaman geçirmesi ilişkinin kalitesini ve yakınlığı artırıyor. Gülmekle birlikte beyindeki kimyasal hareketlenmeler başlıyor ve salgılanan hormonlarla “ben bu kişi ile mutluyum” algısı yerleşiyor. (Kurtz & Algoe, 2015) Birlikte bir korku filmine gidip gerilmek yerine sağlam komedilerin olduğu bir filme gitmek ilişkiniz adına daha doğru bir yatırım olabilir.

Aşkla kalın.

Mayıs Psikoloji

 

Kaynaklar

  • Algoe, S. B., Gable, S. L., & Maisel, N. C. (2010). It’s the little things: Everyday gratitude as a booster shot for romantic relationships.Personal Relationships, 17, 217-233.
  • Aron, A., Norman, C. C., Aron, E. N., McKenna, C., & Heyman, R. E. (2000). Couples’ shared participation in novel and arousing activities and experienced relationship quality. Journal ofPersonality and Social Psychology, 78, 273-284.
  • Dew, J., Britt, S., & Huston, S. (2012). Examining the relationship between financial issues and divorce.Family Relations, 61, 615-628.
  • Fincham, F. D., & Beach, S. R. (2014). I say a little prayer for you: Praying for partner increases commitment in romantic relationships. Journal of Family Psychology, 28, 587-593.
  • Hendrick, S. S. (1981). Self-disclosure and marital satisfaction.Journal of Personality and Social Psychology, 40, 1150-1159.
  • Jones, K. C., Welton, S. R., Oliver, T. C., & Thorburn, J. W. (2011). Mindfulness, spousalattachment, and marital satisfaction: A mediated model. The Family Journal,357-361.
  • Kurtz, Laura E., and Sara B. Algoe. Putting laughter in context: Shared laughter as behavioral indicator of relationship well‐Personal Relationships, 22, 573-590.
  • Litzinger, S., & Gordon, K. C. (2005). Exploring relationships among communication, sexual satisfaction, and marital satisfaction.Journal of Sex & Marital Therapy, 31, 409-424.
  • Roberts, J. A., & David, M. E. (2016). My life has become a major distraction from my cell phone: Partner phubbing and relationship satisfaction among romantic partners. Computers in Human Behavior,54, 134-141.
  • Stafford, L., & Canary, D. J. (1991). Maintenance strategies and romantic relationship type,gender and relational characteristics. Journal of Social and Personal relationships, 8, 217-242.

 

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim Programı

Önceki Duyurularımız Çocuklarda Sosyal-Duygusal Beceri Geliştirme  SOBECE / Sosyal – Duygusal Beceri Çocuk Eğitim …

Film Analizi

Önceki Duyurularımız Film Analizi İçimizdeki Yabani Hikayeler 1 Sosyal Medya Kullanımı ve Online İtibarınız Film …

Filial Terapi

Filial Terapi Filial Terapi Filial Terapi (Anne Çocuk İlişki Güçlendirme Programı ) Filial Terapi grup oturumlarına …